Un conveni entre propietaris i Ajuntament permetrà fer visites guiades dos cops a l’any El Castell de La Torre de Claramunt obrirà les seves portes al públic dos cops a l’any, després que l’Ajuntament del municipi i els propietaris de la fortalesa hagin signat un acord de col·laboració el passat dia 11 d’abril. Així, totes les persones interessades a conèixer el castell podran realitzar una visita guiada en grup cada primer dissabte de juny i de desembre entre les 10 i les 13h. Per realitzar-les caldrà inscripció prèvia a l’Ajuntament.
Amb aquest acord, la família De Febrer, que actualment viu al castell, obre les portes de casa seva i afavoreix la divulgació i promoció de la història del municipi. Un gest que des del consistori s’agraeix profundament. En aquest sentit, l’alcalde, Jaume Riba i el regidor de Turisme, Xavier Comes, manifestaven la satisfacció per “aquest acord històric que posa en valor el compromís per les dues parts de fomentar el coneixement de la història del territori i el foment del patrimoni arquitectònic de La Torre de Claramunt”.
És conegut l’esforç de la família De Febrer per mantenir i conservar el castell però també per compartir, que amb aquest gest es torna a posar de manifest. Tot i que sempre han estat oberts a col·laborar i així ho feien cada any acollint visites d’estudiants de l’escola, amb aquest acord, fan un pas més endavant.
El Castell de la Torre de Claramunt té una planta hexagonal, i consta de planta baixa i tres pisos. L’espai s’articula al voltant de tres patis. Aquesta estructura tan complexa reflecteix la successió de reformes i ampliacions que s’hi ha fet en diversos moments. La part més antiga seria la façana nord, que té una torre quadrangular adossada a l’angle nord-est. Als segles XIV-XV es va fer una ampliació cap al sud. Finalment, al segle XVI es va ampliar de nou cap a l’est i cap al sud, cosa que fa que avui les façanes d’estil renaixentista siguin més visibles. A l’exterior, davant de la façana est es conserva un tram del fossat que devia circumdar el castell. També es conserva l’església de Sant Joan Baptista, originàriament d’estil romànic, que segurament formava part del recinte original del castell.