L'Ajuntament reparteix 137 saques i 65 compostadors entre els seus veïns interessats en fer compostatge

Dijous, 15 de maig de 2014

El subministrament d'aquest material s'emmarca en la campanya d'ampliació a tot el municipi del seu model de recollida de l'orgànica després de l'èxit de l'experiència als nuclis de Pinedes de l'Armengol, Vilanova d'Espoia i La Serra 

 Fa dos anys es va implantar als nuclis de Pinedes de l'Armengol, Vilanova d'Espoia i La Serra la gestió de la fracció orgànica amb compostadors comunitaris i individuals i la recollida porta a porta de les restes vegetals, una fórmula guardonada amb el premi Conama de la Fundación Congreso Nacional de Medio Ambiente. D'acord amb els bons resultats i la bona participació rebuda dels veïns es va decidir estendre aquest model a la resta del municipi. Per això, l'Ajuntament de La Torre de Claramunt va organitzar tres sessions informatives el passat 28 i 29 d'abril i 8 de maig al Centre Social Sant Joan Baptista per a explicar les avantatges d'aquest model i el seu funcionament. El resultat va ser un èxit rotund d'assistència amb el conseqüent interès per part del veïnat, que disposats a fer compostatge, van sol•licitar el material necessari. Així, en aquesta darrera fase d'ampliació l'Ajuntament ha lliurat un total de 137 saques i 65 compostadors entre els veïns. En total, des de que es va implantar el model, ja són 26 els compostadors comunitaris ubicats a 19 punts de tot el municipi, 254 compostadors individuals i 237 saques lliurades als veïns.
L'alcalde del municipi, Jaume Riba, va explicar que “una bona gestió in situ de la fracció orgànica ens fa més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, ja que aconseguim reduir les emissions de C02 a l'atmosfera”. A més a més, Riba va explicar les avantatges econòmiques per al consistori, ja que “aquest model ens permet reduir considerablement la despesa econòmica que suposa el transport de les tones de residus i les seves respectives taxes”. Riba va afegir que una recollida ordenada i de qualitat de la fracció vegetal sense materials impropis i altres residus contribueix a l'aprofitament d'aquests en els processos de compostatge i alhora també en la reducció de la brutícia i l'impacte visual que representava les grans caixes container-metàll•ic que fins al moment hi havia distribuïdes per la via pública i que causaven molèsties als veïns propers”.
“Un tractament responsable i ordenat de totes les fraccions de residus domèstics que generen les famílies ha de comportar una reducció successiva del cost dels serveis i conseqüentment una reducció en les taxes de residus que s'apliquen al veïnat” – va afegir l'alcalde.
Aquest model permet als veïns lliurar les restes vegetals (branques i fulles) d'una manera més còmoda i a la porta de casa. La recollida de branca i poda es fa amb un vehicle que incorpora una trituradora i que tritura davant de casa les restes lliurades pel veí. Així, es pot disposar de triturat vegetal per incorporar al compostador o utilitzar com encoixinat a l'hort o jardí. Les fulles i restes vegetals petites es recullen prioritàriament amb les saques que facilita l'Ajuntament i que permet l'estalvi de bosses de plàstic. Aquestes es carreguen a un camió amb pop i es transporten a la planta de compostatge de Jorba, on es transformen en compost. Actualment, la recollida de la fracció orgànica (restes de fruita i verdura, pa, tovallons de paper,...) es fa amb contenidors marrons al carrer. Amb la implantació del compostatge comunitari i individual es reduirà la quantitat de contenidors i s'acabarà substituint la recollida pel compostatge.
El procés de compostatge permet reciclar les restes orgàniques al mateix lloc on es generen, d'aquesta manera s'estalvia en cost i emissions atribuïdes al transport dels residus. Al cap d'uns mesos, dels compostadors s'obtindrà compost, un adob natural, que es posarà a l'abast dels veïns i veïnes i es podrà utilitzar per adobar les plantes d'horts i jardins.

Darrera actualització: 26.09.2016 | 10:42