L'obra té un preu simbòlic de 3 euros i recull fotografies, documentació i informació inèdita
La història de les masies de la Torre de Claramunt ha quedat documentada en un llibre que acaba de sortir publicat. L'obra neix gràcies a la recerca de la historiadora i documentalista Raquel Valdenebro Manrique i es tracta del primer llibre històric del municipi. La publicació permetrà als seus lectors conèixer d'una manera diferent les seves arrels.
El llibre porta per títol “La Torre de Claramunt i els seus masos. Del passat al present”. La primera edició, de mil exemplars, ha estat finançada per l'Ajuntament de la Torre, la paperera local Isma 2000 i la Diputació de Barcelona. Les persones interessades poden aconseguir un exemplar a l'ajuntament de La Torre, per un preu simbòlic de 3 euros.
Testimonis de la vida a pagès
La publicació no només permet conèixer la trajectòria de les masies, sinó també la història del camp i la pagesia de la Torre de Claramunt des del segle xv.
L'origen de la població de Catalunya és bàsicament rural i la masia, era el centre d'aquesta vida, que formava un tot amb els elements del seu entorn. Així, la descripció d'aquestes construccions i els seus entorns —les terres de conreu, els boscos, les pastures, els corrals, l'hort, la bassa, les pallisses, els porxos de carros, els cellers, els graners, l'era, els marges i les cabanyes— permetrà als lectors fer-se un dibuix de com era el dia a dia dels torredans antecessors.
Un repte apassionant amb informació inèdita
Tal com explica l'autora, Raquel Valdenebro, tot va començar durant l'estiu i la tardor de 2013, quan estava elaborant el mapa d'elements patrimonials del municipi. Durant aquells mesos, “vaig estar recorrent els camins, camps i paratges del terme, a la recerca d'elements patrimonials. A base de fer camins i gastar sola de sabata el vaig convertir en el meu poble d'adopció”. Un d'aquests elements que formen part del nostre paisatge i la nostra cultura són les masies.
En aquest sentit, “una de les mancances més importants que vaig trobar va ser no poder-ne explicar gaire cosa, va ser trist comprovar com en poques dècades la memòria i la tradició històrica que les envoltava s'havia perdut”. Aquesta sensació va ser transmesa als responsables del mapa, que van recollir la idea amb preocupació.
Pocs mesos després, gràcies a l'empenta municipal, es posava fil a l'agulla per tal de corregir la situació. “La idea de recuperar la història de les masies del terme i donar-la a conèixer era una possibilitat real, sobretot si teníem present la riquesa de les fonts documentals tan importants vinculades a la Torre de Claramunt, que s'han conservat fins als nostres dies”, apunta l'autora.
Un dels punts clau del llibre és que recull documentació i informació que per primera vegada veurà la llum. “En tant que historiadora i documentalista, el repte ha estat apassionant, sobretot pel fet d'investigar un tema totalment inèdit fins al moment, amb uns documents abundants, interessantíssims, molts d'ells desconeguts, que donaven notícies sorprenents a cada pàgina”, afirma Valdenegro.
Una invitació a estimar el patrimoni
L'alcalde de La Torre, Jaume Riba assegura que l'autora “des del principi ens va contagiar el seu interès per saber-ne més, sobre el nostre territori, i ens vam comprometre a fer tot el que estigués a les nostres mans per contribuir en la posada en valor i conservació del nostre patrimoni”. El Batlle també agraeix la seva implicació a totes les persones que han participat en el projecte, “sobretot als particulars que han aportat documentació privada i informació oral transmesa de generació en generació”.
Riba afirma que la publicació és “un bocí de la Torre de Claramunt, un trosset de cada un de nosaltres, una petita part de nosaltres mateixos que ens explica perquè som com som. Ens ha d'ajudar a conservar i estimar encara més el que tenim i el que som”.